









FINAL PROGRAM

NOTE: The conference immediately follows bellow mentioned events:

Meeting of ISO TC 206 Working Groups and several CEN TC 386 Working Groups organized by the Czech Office for Standardisation, Metrology and Testing (COSMT), on the 1st and 2nd September 2014 in Prague Joint meeting EPF, PIAJ, CAAP, focused on the possible mutual co-operation aimed at improvement of photocatalytic products credibility, organised on the 1st and 2nd September 2014 in Prague ISO TC 206 plenary meeting will be held in the conference premises from 9 to 15 h, on the 3rd September 2014 EPF general assembly will be held in the conference premises from 13 to 15 h, on the 3rd September 2014

EPF European Photocatalysis Federation

PIAJ Photocatalysis Industry Association of Japan

CAAP Czech Association of Applied Photocatalysis

FAP German Federation on Applied Photocatalysis

3rd September 2014 (Wednesday)

Chairman: Frantisek Peterka

16:10 - 16:15 **Welcome and short organizational information** (Jan Prochazka)

16:15 - 19:00 **Invited lectures**

The introductory lectures will provide overall picture about the present state of applied photocatalysis and suggest requirements for further developments of this advanced technology.

Presentations:

16:15 - 16:35

Alain Mathurin (EPF, President; www.photocatalysis-federation.eu).

European Photocatalysis Federation (EPF) - goals, achievements and support to the members. 20 minutes

16:35 - 16:55

Tatsuya Imura (PIAJ, Vice President; www.piaj.gr.jp/roller/en/).

Photocatalysis Industry Association of Japan (PIAJ) - goals, achievements and support to the members. 20 minutes

16:55 - 17:15

Frantisek Peterka (CAAP, President; www.fotokatalyza.org).

Czech Association of Applied Photocatalysis (CAAP) - goals, achievements and support to the member. 20 minutes

17:15 - 17:35

Koji Takeuchi (AIST, Chairman of ISO/TC 206/WG 9, Test methods for photocatalytic materials; https://unit.aist.go.jp/ispd/index_en.html).

ISO standardization, overall situation.

20 minutes

17:35 - 17:55

Pascal Kaluzny (CEN TC 386 for Photocatalysis, Chairman; <u>www.tera-environnement.com</u>) CEN standardization, overall situation. *20 minutes*

17:55 - 18:15

Shig Kato (PIAJ representative; www.rs.tus.ac.jp/pirc/en/index.html)

Products certification and labelling in Japan, reasons, relation to standards and results. 20 minutes

18:15 - 18:30

Frantisek Peterka on behalf of Akira Fujishima (Director of the centre, www.rs.tus.ac.jp/pirc/en) nominated speaker.

Introduction and goals of Tokyo University of Science Photocatalysis International Research Center (PIRC). *15 minutes*

19:00 Bus transfer to Down Town/ Boat trip dinner

The bus leaves from the conference building at 19:00!

20:00- 22:00 **River boat trip - dinner**



4th September 2014 (Thursday)

Chairman: Jan Prochazka

8:50 - 9:00 Opening of the 2^{nd} day

9:00 - 17:00 **Invited lectures**

Program is focused on:

- Testing of commercial products by existing and proposed ISO and CEN methods (experience and results will be discussed).
- Progress and experience with commercialization of photocatalytic products in Europe, Asia and the Czech Republic (critical review).
- Technical and legal limits for product performance and successful commercialization in variety of applications

9:00 - 9:15

Sylvie Lacombe (EPF, Vice President scientific committee; <u>www.photocatalysis</u>-federation.eu; CNRS (PAU))

Efficiency of commercial photocatalytic air-purifiers. 15 minutes.

9:15 - 9:30

Benigno Sánchez (CIEMAT; www.ciemat.es)

First results of the LIFE MINOx-Street project: Monitoring and modeling the NOx removal efficiency with commercial photocatalytic materials. *15 minutes*.

9:30 - 9:45

Josef Krýsa (Institute of Chemical Technology, Prague; www.vscht.cz): Smart inks as a standard tool for commercial photocatalytic surfaces (http://www.fp7-intec.eu). 15 minutes.

9:45 - 10:00

Joerg Kleffmann (Bergische University Wuppertal; www.uni-wuppertal.de/en/home.html) Critical evaluation of existing ISO test for NOx removal. *15 minutes*.

10:00 - 10:30 coffee break

10:30 - 12:00 European commercial products, successes, failures, issues

10:30 - 10:45

Mathias Ruinart de Brimont (ICOPAL; www.icopal.com).

Photocatalytic roof tiles and perspectives. 15 minutes.

10:45 - 11:00

G. L. Guerrini (Italcementi; www.italcementigroup.com).

Photocatalytic cement-based materials - The industrial perspective by Italcementi. 15 minutes.

11:00 - 11:15

G. L. Guerrini on behalf of Christian George (IRCELYON; www.ircelyon.univ-lyon1.fr). The Life Project PhotoPAQ - Photocatalytic remediation Processes on Air Quality. *15 minutes*.

11:15 - 11:30

Olivier Rosseler (Saint Gobain; http://www.saint-gobain.com/en/activities).

Assessing photocatalytic performance of TiO₂-coated PTFE architectural membranes. 15 minutes.

11:30 - 11:45

Stephan Bloess on behalf of Heinz-Christian Krempels (KRONOS INTERNATIONAL, Inc.; Manager Special Products; www.kronostio2.com).

Photocatalytical Titania and their Perspectives. 15 minutes.

11:45 - 12:00 **Discussion**

12:00 - 13:30 Lunch (Pizzeria Giovanni)

13:30 - 14:40 Asian commercial products, successes, failures, issues

13:00 - 13:45

Akihiko Oyakawa (Taiyo Kogyo; www.taiyokogyo.com).

Taiyo Kogyo products. 15 minutes.

13:45 - 14:00

Junji Kameshima (TOTO, http://gb.toto.com).

TOTO Hydrotect progress in Japan and Europe. 15 minutes.

14:00 - 14:30

Introduction of activities in South Korea and Taiwan by ISO TC 206 representatives.

14:30 -14:40 **Discussion**

14:40 - 15:30 Czech commercial products, successes, failures, issues

14:40 - 15:00

Jan Prochazka (Advanced Materials-JTJ; president; <u>www.advancedmaterials1.com</u>). Commerciallization of photocatalytic coatings. *20 minutes*.

15:00 -15:15

Jan Subrt on behalf of Lubos Mrazek (Teluria).

Photoactive composite material and its practical application. 15 minutes.

15:15 - 15:30

Jan Subrt on behalf of Milos Hersalek (RETAP).

Heating systems with air purification function. 15 minutes.

15:30 - 15:50 coffe break

15:50 - 16:10

Lubomir Spanhel (University of Rennes; www.univ-rennes1.fr/english/home/).

Novel materials, possible development, state of art. 20 minutes.

16:10 - 16:20

Frantisek Peterka (CAAP, www.fotokatalyza.org).

New important standard proposals introduction-ageing photoactive material. 10 minutes.

16:20 - 16:35

Stephan Bloess (German Federation for Applied Photocatalysis; President; www.angewandte-photokatalyse.de; EPF European Photocatalysis Federation; Vice-President international committee; www.photocatalysis-federation.eu).

CEN TS 16599 and the German Label for Photocatalytical Products. 15 minutes.

16:35 - 17:05

How to set up criteria for product certificate? How to cooperate and harmonize existing activities? Discussion between Japanese and European experts. 30 minutes.

17:05 - 17:15 **Closure**